Mobilabonnement med fri data og fri tale i utlandet

Mobilabonnement med fri data i utlandet

Mobilabonnement med fri data og fri tale i utlandet

Hva er det du garantert ikke glemmer når du pakker for å reise utenlands?

Svaret for mange er mobiltelefonen. Det er faktisk større sjanse for at de legger igjen passet hjemme enn denne lille digitale hjelperen.

Men har du sjekket utlandsbetingelsene på mobilabonnementet ditt? Hvordan vil den fungere under en annen stjernehimmel, og ikke minst, hvordan vil det innvirke på fakturaen du får fra operatøren din?

Mobilabonnement med fri data i utlandet

Om dette og mye annet du bør være klar over når du tar med mobilen på tur kan du lese her.

Hva vi bruker mobilen til på ferie

Vi sender ikke lenger postkort. Familie og venner blir spart for å få dette bildet av sol og sommer i fremmede land uker eller måneder etter at deres kjære for lengst har kommet hjem.

Denne funksjonen er overtatt av mobilen, som på alle måter overgår Postvesenets intensjoner om at “posten alltid skal fram”.

Med mobilen i hånden lager du dine egne postkort.Sosiale medier som Facebook og Instagram kan oppdateres med severdigheter og opplevelser du har på ferden, eller bare vitne om at du for tiden lever det gode liv.

Mer personlige hilsener kan gjøres med en MMS eller SMS. Eller rett og slett en god, gammeldags samtale.

Du slipper også å gå til ambassaden å spørre om de har noen gamle norske aviser for å oppdatere deg på nytt fra gamlelandet. Ferske aviser fås i dag rett på mobilen. Med eller uten pluss-abonnement.

Endelig kan mobilen stå for underholdningen. Logg deg på din Netflix- konto, gå på oppdagelsesferd på Youtube eller last ned et nytt spill med din iPhone eller Android.

Kartfunksjon og lesing av restaurantanbefalinger er andre nyttige ting du finner på en mobil i feriemodus.

Så er det store spørsmålet: Hva vil alt dette koste?

Det kommer an på hvor du reiser, hvilken operatør du har og hvilke innstillinger du bruker på mobilen din. Vi vil komme tilbake til dette.

Roaming

Først bør du vite hva “roaming” er.

Når du forlater landets grenser, vil signalene fra din faste operatør forsvinne. I stedet vil mobilen din koble seg til en operatør i det landet du nå befinner deg i.

Det er deres mobilnett du vil måtte benytte deg av når du bruker den internt i det samme landet, og når du ringer hjem til Norge. Vi kan også si at du bruker det som gjest.

Når du bruker mobildata, kaller vi det for dataroaming.

Fri roaming i EU/EØS-området

Hvis din mobiloperatør gjør et voldsomt nummer ut av at du kan bruke mobilabonnementet ditt i hele EU/EØS-området som du var i Norge, er det ingen grunn til å bli imponert av akkurat det. Det gjelder alle operatører i hele regionen.

I 2017 kom det nemlig et EU-direktiv som stadfestet dette. Du kan altså u henhold til dette ringe, tekste, sende bilder og surfe til de samme prisene uansett hvor i området du befinner deg.

EU hadde da gradvis arbeidet seg fram til denne ordningen ved først å innføre fri tale, deretter meldinger og til sist bruk av data. Norske leverandører meldte da også om en voldsom økning av bruk av data i utlandet fra 2017.

Begrensninger på fri roaming i EU/EØS

Det viktigste er at dette gjelder når du er i et annet land i EU/EØS-regionen, og ringer til Norge. Ringer du fra Norge til et EU-land, gjelder operatørens egne utenlandspriser. Noen operatører vil likevel inkludere Norden og Baltikum med sine norske priser.

Her kan det bemerkes at mange bruker alternativer som Whatsapp, Skype, eller Facebook time når de kontakter sine bekjentskaper i utlandet. Det fordrer kun at begge parter er koblet opp mot Internett, og følgelig helt gratis.

Dessuten gjelder vanlige utenlandspriser når du ringer fra et EU-land til et land utenfor EU eller EØS. Husk at du kun får de samme rettighetene som du har når du befinner deg i Norge.

Så må du huske at ikke alle land i Europa er medlem av EU eller EØS. Vær spesielt oppmerksom på land som Sveits og og Tyrkia.

Fri roaming gjelder når du er på ferie. For opphold utover fire uker kan det hende at du får varsel om at du må begynne å betale ekstra for databruken.I så fall er det ikke så dumt å vurdere et lokalt SIM som alternativ.

Fri roaming i EU/EØS omfatter disse landene og områdene:

Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Skottland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike er alle medlemmer i EU eller EØS, og følgelig med i dette samarbeidet..

I tillegg gjelder avtalen om fri roaming også for Fransk Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, La Desirade, La Reunion, Les Saintes, Marie-Galante, Martinique, Mayotte, Saint Barthelemy, San Marino, Storbritannia og St.Martin (FR).

Disse er ikke med:

Vær klar over at fri roaming ikke inkluderer Andorra, Færøyene, Gibraltar, Grønland, Guernsey, Isle Of Man, Jersey, Monaco, San Marino, Sint Maarten eller Tyrkia.

Du dekkes heller ikke dersom du befinner deg på fly eller skip eller oppholder deg offshore, Ingen av de ordinære mobilnettene kan brukes her, og du er avhengig av å koble deg til via satellitt. Her er det egne priser, og de er høye.

Merk at skip også inkluderer Danskebåten og Kielferga. Med høye priser på bruk her er det lurt å innrette seg slik at du ikke bruker mobilen mer enn absolutt nødvendig.

Mobilbruk i utlandet utenfor EU/EØS-området

Mens EU og EØS er strengt regulert, og du med stor sikkerhet vet hvor mye du bruke og blir fakturert for, hersker det et rent kaos utenfor.

Hver operatør har sine egne priser for hvert enkelt land. Før du drar av sted bør du sjekke din leverandør av mobiltjenester og se hvilke priser de har for den aktuelle destinasjonen.

Sammenlikn gjerne med andre. Det kan nemlig være store forskjeller. Kanskje er det uansett på tide å skifte leverandør?

Bruk av kostnadskontroll

Det viktigste å være klar over er at bruk av telefon som hjemme kan bli svindyrt.

Ved ankomst til en ny operatør og nytt mobilnett, vil du normalt få en melding om prisene. Det kan imidlertid være fort gjort å overse denne i alt styret med å gå gjennom passkontrollen, hente bagasjen og ordne transport fra lufthavnen.

Her hjelper en del operatører til med å sende en ny melding når forbruket ditt nærmer seg en viss grense, for eksempel 500 kroner.

De kan også stoppe for ytterligere bruk når denne grensen er overskredet, slik at du må kjøpe datapakker dersom du trenger mer.

Å bruke lokale SIM

Du kan unngå høye utenlandspriser hvis du kjøper lokale sim. Det lønner seg spesielt utenfor EU/EØS.

Det er svært god løsning hvis du har planer om å oppholde deg i dette landet i lengre tid.

Du vil antakelig også oppdage at det å kjøpe datapakker koster betydelig mindre i utlandet enn i Norge.

På mange steder selger de slike sim-kort på flyplassen.

Wifi som alternativ til bruk av data

Du kan spare dataene dine hvis du kobler deg opp mot et lokalt wifi nettverk.

Slike åpne nettverk kan imidlertid være risikable. Det er et yndet sted for hackere til prøve å komme seg inn på mobilen din, hente ut sensitive opplysninger eller plasserer skadelig malware på enheten din. Du bør i slike tilfeller sørge for å ha installert et oppdatert operativsystem.

Sikkerhetseksperter anbefaler alltid at du bruker mobilens egne data for å surfe hvis du ikke er 100 % trygg på det nettverket du har mulighet til å koble deg til.

Spar på dataene dine

Med begrensede data til disposisjon, og høye priser på ekstra datapakker, er det forståelig at du ønsker å spare disse til det aller viktigste. Kanskje ønsker du bare å sende noen meldinger og sjekke nyheter en eller to ganger om dagen.

Da har du kanskje registrert at dataene dine er forsvunnet selv om du ikke har vært på nett.

Det kommer av at diverse apper driver og durer i bakgrunnen hvor de også oppdaterer seg automatisk.

Du bør da slå av roaming mens du ikke har bruk for den.

På iPhone gjør du det slik:

Instillinger - mobilnett - slå av mobildata.

På Android bruker du følgende fremgangsmåte:

Innstillinger - mobile nettverk - slå av data roaming

Det er også mulig å slå av mobildata på appinnstillinger.

Mobilbruk ved landegrenser

Vær oppmerksom på at hvis du befinner deg i grenseområder vil mobiltelefonen din automatisk koble seg til mobilnettet med de sterkeste signalene. (Det betyr at den ikke leter opp det rimeligste og billigste alternativet for deg)

Du bør da gå inn på innstillinger og velge manuelt den operatøren du ønsker


Mobilabonnementer med fri data og tale i utlandet

De beste mobilabonnementene du kan ta med til utlandet, er ofte de som reklamerer med fri eller ubegrenset bruk av data. Det betyr blant annet at du også kan få med deg disse når du roamer innen EU.

Men merk at du ikke skal ta det med fri bruk helt bokstavelig. De fleste abonnementene av denne typen gir deg riktignok solide 100 GB med full hastighet på reisen, noe som skulle holde veldig bra.

Dersom du overstiger denne grensen, for eksempel ved mye avspilling av videoer, strupes hastigheten din til 3 Mbps. Det betyr at du fortsatt kommer deg på nett, men det kan gå saktere med filmittingen. Netflix anbefaler 5 Mbps.

Noen gode mobilabonnemnet for bruk i utlandet

Her kommer en gjennomgang av de mest brukte norske mobilabonnementer, og hvordan de fungerer mens du er utenlands. Dette er også de samme operatørene som tilbyr abonnementer med fri bruk av data.

chilimobil

Chili Mobil

Om bruk av Chili mobil i utlandet

Med Chili mobil kan du som med andre operatører ta med deg de inkluderte dataene dine til land innenfor EU og EØS. Du kan også ringe og sende tekstmeldinger fritt innenfor regionen.

Trenger du ytterligere data er prisen kr 42,30 per GB:

Utover dette betaler du en fast pris per MB du bruker. Du vil få et varsel når du har brukt for 500 kroner, og tilførselen av data vil bli stoppet. Du har mulighet til å utvide denne grensen.

Prisene for å ringe fra Norge til andre land variere stort. Eksempelvis kan du ringe til USA for kr 2,49 per minutt, til Australia for kr 3,99 per minutt og til Thailand for kr 9,99 per minutt.

Ice

Om bruk av Ice i utlandet

Ice fremstår som den store utfordreren til Telia og Telenor i Norge med sin utbygging av det tredje mobilnettet.

Når det gjelder utenlandspriser, er det som for de øvrige samme regler for land i EU/EØS som i Norge.

Du kan kjøpe egen utenlandspakker fra Ice for å ringe fra Norge til andre EU/EØS land, eller land utenfor. Prisene er avhengig av hvilke land det er snakk om.

Ice har en kostnadskontroll som gir deg varsel og stoppmelding når du har hatt et forbruk som overskrider 500 kroner. Denne grensen kan utvides ved behov.

Prisene er ellers fra Australia eller Thailand til Norge kr 9,38, og 25 kroner til andre land. Fra USA koster det kun 2,50 kroner å ringe til Norge. For øvrig må man sjekke hvert enkelt land.

happybytes

Happybytes

Om bruk av Happybytes i utlandet

Happybytes leder for øyeblikket kappløpet om mest fri data, ettersom de i sitt beste tilbud gir 108 GB før de struper hastigheten.

Alle disse kan du altså bruke på samme måte som i Norge i alle EU/EØS-land. Ekstra data koster 42.30 kroner per megabyte.

Men utover dette har de altså spesifikke priser for hvert land du befinner deg i, eller ringer til.

Eksempler fra prislista til Happybytes er ringepriser på 0,60 kroner per minutt og 0,10 kroner per megabyte med data hvis du befinner deg i land som Australia, Thailand eller USA:

For mer perifere reisemål kan du måtte betale opptil 9,00 kroner per minutt for å ringe, og inntil 2,00 kroner per MB

Telia

Om bruk av Telia i utlandet

“Roam like home” gjelder for også for Sveits (som ikke er EU-medlem) i Telias tilbud. Roaming inkluderer som andre steder samtaler, SMS, MMS, og overføring av data.  For abonnementet med fri data, Telia X, får du 30 GB inkludert i EU. Deretter er prisen 4 øre pr. MB.

Bruk av data utenfor EU/EØS området kan virke litt komplisert. Du kan bruke inntil 100 MB til en fastsatt dagspris avhengig av hvilken “utenlandssone” du befinner deg i. Overskrider du 100 MB, stoppes datatrafikken til neste dag, eller til du kjøper en datapakke.Det er dagspakker på 100 MB og ukespakker på 1 GB og 4 GB.

Prisene for Australia er for eksempel 49 kroner for dagspakke på 100 MB, 149 kroner for ukespakke på 1 GB og 499 kroner for ukespakke på 4 GB.

Skal du ringe fra Australia er prisen 7,99 kroner per minutt.

For din destinasjon finner du prisene i rullemenyen på nettsiden til Telia utland.

talkmore

Talkmore 

Om bruk av Talkmore i utlandet

Når det gjelder Talkmore, kan vi først merke oss at det er gratis å ringe til andre land i Norden.

Dernest har de inndelt utlandet utenfor EU/EØS-regionen i fire soner med forskjellige priser.

Prisene her varierer fra 0,37 kroner til 14,99 kroner per minutt for samtaler. Kjøp av 1 MB data starter på 0,99 kroner og går opp til 24,99 kroner.

Fra Norge betaler du mellom 2,29 kroner og 5,99 kroner.


telenor

Telenor 

Om bruk av Telenor i utlandet

Roam like home i EU/EØS gjelder også for Telenor. Holder du deg her, kan du bruke mobilabonnementet ditt til samme pris som ved bruk innenlands i Norge.

Er du utenfor EU/EØS, aktiverer telenorabonnementet ditt automatisk sin datakontroll utland. Det betyr at du får et varsel på SMS, og blir stoppet fra å bruke mer data når du har overskredet en standard beløpsgrense på 500 kroner per måned.

Trenger du mer, kan du kjøpe sjudagers pakker 100 MB eller 3 GB. Prisene avhenger av hvilket land du er i. For Australia i sone 1 er prisene 39 kroner for 100 og 299 kroner for 3 GB.


7 gode tips for mobil i utlandet

Avslutningsvis kommer noen råd for mobilbruk utenfor Norges grenser, eller en liten huskeliste om du vil.

  1. Dersom du drar utenom EU/EØS-regionen bør du sjekke utenlandsprisene for det landet du reiser til hos operatøren din. Da slipper du ubehagelige overraskelser.
  2. Husk å taste +47 først når du ringer et norsk nummer.
  3. Du bør lagre viktige numre og meldinger før du reiser. Det hender nemlig at anropsloggen slettes når du går over til et utenlandsk mobilnett.
  4. Husk PIN- og PUK-koder.
  5. Sett valg av operatør til automatisk.
  6. Får du problemer med dekningen, kan du prøve å slå mobilen av og på igjen.
  7. Oppstår det problemer med mobildata eller MMS, sjekk hvilke innstillinger du har på mobilen.

Spørsmål og svar om mobilabonnement med fri data og fri tale i utlandet

Hva er roaming?

Roam eller roaming er det som skjer når du befinner deg i et annet land enn det mobiloperatøren jobber i. Da vil du bli koblet til en annen lokal operatør. Roaming blir noen ganger oversatt som “gjesting”.

Hva er “roam like home”?

“Roam like home” var et slagord som ble brukt i arbeidet for at alle land i EU og EØS skulle ha samme priser fra operatøren i hjemlandet. Du betaler altså det samme som i Norge uansett hvor du er i EU eller EØS. “Roam like home” ble gjennomført ved EU-direktiv i juni 2017.

Hva er reglene for EU/EØS- området?

Når du er i EU eller EØS betaler du det samme for å ringe, sende SMS og MMS og å bruke data som du gjør hjemme i Norge. Dette kalles også “roam like home”.

 

Hvilke land er med i EU/EØS-området?

Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Skottland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike er med i EU eller EØS og har følgelig fri roaming.

Sjekk leverandøren din om de tilbyr det samme for ikke-medlemmer som Storbritannia og Sveits.

 

Kan jeg ringe gratis fra Norge til et EU-land?

Nei, Fra Norge til andre land gjelder egne utenlandspriser. Sjekk ditt abonnement for hvilke priser som gjelder.

Hva er prisene for ringe til og fra land utenfor EU/EØS?

Prisene varierer fra land til land og fra operatør til operatør. Sjekk prisene hos din operatør før du reiser. Er det snakk om et lengre opphold, eller du bruker telefonen din mye, bør du sammenlikne med andre operatører og eventuelt bytte.

Hvordan kan jeg holde kontroll med forbruk av mobildata når jeg er utenlands?

Mange operatører inkluderer en egen varslingstjeneste som slår inn ved et visst forbruk, som for eksempel 500 kroner daglig. Du får da en beskjed på SMS, og dataene kan stoppes inntil du kjøper en egen datapakke.

Ellers bør du også selv holde øye med bruken din via leverandørens egen app.

Rull til toppen