Mobilabonnement med fri data

Mobilabonnement med fri data

Vi blir stadig mer avhengig av mobiltelefonen. Mobilabonnement med fri data kan være det som knytter oss til omverdenen, sørger for kontakt med familie og venner og også har muligheten til å gi oss tallrike underholdningstilbud.

I den senere tid hvor stadig flere gjør jobben sin fra andre steder enn den egentlige arbeidsplassen, kan mobiltelefonen være den naturlige kommunikasjonsformen. Det krever imidlertid gode og stabile forsyninger av mobildata. Særlig videomøter kan kreve mye.

Mobilabonnement med fri data

Her vil vi se nærmere på de ulike mulighetene norske operatører kan gi oss med “fri data”.

Hvor mye data bruker du?

Det viktigste forskjellene i pris beregnes ut fra ditt månedlige forbruk av data. Det vil si hvor mye du er på nett, og i hvilken grad du bruker mobilen til å strømme filmer og musikk. Det er derfor hensiktsmessig å gradere abonnementene ut fra dette.

Når vi har sett på prisene, har vi derfor kategorisert etter lite bruk, middels bruk, mye bruk og svært mye bruk (superbruker).

Hva er “fri data”?

Flere norske leverandører har et tilbud om fri eller ubegrenset data i sitt utvalg.

Det gjelder Chili,Telenor, Telia, Talkmore, Ice og Happybytes.

Det første man må være klar over er at det ikke er snakk om et faktisk tilbud om ubegrenset data. Hos alle disse operatørene stanser det på rundt 100 GB. Du kan fortsette å bruke data utove dette, men da med vesentlig redusert hastighet.

Dette er i motsetning til våre skandinaviske naboland, hvor det faktisk tilbys fri data uten begrensninger. Bransjen har også fått pepper fra Forbrukerrådet for bruken av denne betegnelsen.

100 GB er uansett en ganske stor mengde med data. Det vil holde til det aller meste man normalt gjør med mobilen. Hvis du bruker den til mye strømming på steder uten wifi,for eksempel på hytta, kan det likevel hende du overskrider dette.

Hvis du ønsker å fordele dataene på flere enheter,for eksempel med familien når du er på hytta, vil du selvfølgelig forbruke mye mer. Det er noe av dette operatørene ønsker å unngå ved å sette grenser for bruk av fri data.

Hvor mye data har du bruk for?

Før du går rett på et abonnement med fri data, kan det være greit å se hvor mye data du egentlig trenger. 100 GB er svært mye og prisen er tilsvarende høy. Med wifi til daglig hjemme eller på jobben, kan du som regel klare deg med adskillig mindre.

Har du et abonnement med data fra før, har du kanskje en god ide om hvor mye du har bruk for.

Ellers kan det være litt til veiledning at Nrk bruker omtrent 1,5 GB i timen ved strømming, Tilsvarende tall for Viaplay er 1,8 GB og for TV 2 Sumo 1,5 GB. Strømmer du Netflix via appen deres krever dette 0,25 GB, og 3 GB når du gjør det via nettleseren.

Bruk av Facebook og Instagram har et behov på rundt 100 MB i timen.

Hvor høy hastighet trenger du?

Hastighet på Internett kan avhenge av flere faktorer, ikke bare mobilabonnementet.

For vanlig surfing trenger du ikke ekstreme hastigheter.  Ved strømming kan det derimot bli et problem med for lav hastighet. Spesielt gjelder det hvis du ønsker full HD kvalitet eller mer.

I utgangspunktet er hastigheten høy nok til det innenfor de 100 GB som vanligvis tilbys ved fri data.

Overstiger diu grensen, reduseres hastigheten normalt hos de fleste til 3 Mbps (megabytes per sekund). Til sammenlikning ligger anbefalingen fra Netflix for strømming i vanlig HD kvalitet på 5 Mbps.

Data-sim og tvilling-sim

En data-sim er et kort du kan putte inn i en annen enhet, som mobiltelefon, datamaskin eller ruter.

En data-sim er en fordel når du ønsker å strømme på en litt større skjerm enn den du har på mobilen. Ved bruk av ruter kan du også dele dataene med andre. Det gir hele familien data de kan surfe, strømme eller spille for (men da går dataene også fort unna).

Ikke alle operatører tilbyr data-sim!

Tvilling-sim er et ekstra kort du sette inn i en annen telefon. Det gir kun mulighet for tale og sending av meldinger. Dataene forblir i hovedkortet.

Fri data i utlandet

Når det gjelder bruk av ditt mobilabonnement med fri data i utlandet, er det stor forskjell på om du befinner deg i et EU/EØS-land eller ikke.

I henhold til EU-avtaler og felles regler som ble lansert i 2017 skal du nemlig kunne bruke ditt abonnement på samme måte som hjemme. Det betyr at du kan ringe og sende meldinger som normalt.

Du vil også få med en stor del av din datakvote. Her er det forskjell på operatørene. Noen lar deg få med hele kvoten, mens andre nøyer seg med den andelen som regelverket lister opp som et minimum.

Merk at du fortsatt må betale for å ringe fra Norge til et EU-land, mens det faktisk er gratis andre veien.

Dine fri data blir også uberørt av av at du reiser innen EU/EØS-området.

Et unntak er når du ringer via satellitt fra skip, fly eller offshore. Vi bemerker at de kan være ganske høye priser på dette, så anbefalingen er å sette mobilen i flymodus i slike tilfeller.

Mobilabonnement med fri data i utlandet

Her gjelder EU-reglene:

Landene som er med i EU eller EØS er Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Skottland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Andre destinasjoner hvor denne EU-avtalen gjelder er Fransk Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, La Désirade, La Réunion, Les Saintes, Marie-Galante, Martinique, Mayotte, Saint Barthelemy, San Marino, Storbritannia og St.Martin (FR).

Priser utenfor disse landene og destinasjonene må du altså sjekke spesielt med din operatør.

Det er også store forskjeller når du ringer forskjellige land fra Norge.


Billigste mobilabonnement med fri data

Som nevnt:  Du har mobil bare for at folk skal ha tak i deg når det trengs. Til det trenger du ikke de store mobilpakkene. Alle de vanlige leverandørene har en billigversjon med lite data. Imidlertid er det store prisforskjeller  ute og går også her.

Her presenterer vi de fire billigste mobilabonnementene med lite bruk per Mai 2021:

chilimobil

Chili Fri Data

Nøkkeldata

Data per måned:

100 GB

Pris per måned

398 kr

Taletid per måned

Ubegrenset

Antall tekstmeldinger per måned

Ubegrenset

Antall bildemeldinger per måned

Ubegrenset

Tilgjengelighet i EU/EØS

Ja

Mobilnett

Telia

Bindingstid

Nei

Data rollover

Ja

Konklusjon

Chili Mobil var det første selskapet som tok i bruk konseptet fri data i Norge. De har med det vært konkurransedrivende. Stadig flere leverandører har i ettertid kastet seg på denne bølgen.

Selskapet som ble etablert i 2011 liker også å betegne seg som Norges største uavhengige operatør. Som sådan legger de stor vekt på å konkurrere på pris, og helst ligge på topp når de billigste mobilabonnementene kåres.

Fri data fra Chili betyr at du får 100 GB i måneden med fri fart. Overskrider du 100 GB strupes hastigheten til 3 Mbps. Du mister altså ikke nettkontakten, men det vil gå saktere.

Prisen for dette er 398 kroner i måneden. Vanlig pris på ekstra datapakker går fra 98 kroner for en 1 GB.

Du kan få både tvilling-sim og data-sim. Dette er prissatt med et etableringsgebyr på 99 kroner og en månedlig avgift på 39 kroner.

En mulig svakhet med Chile Fri data er at du bare får med deg 27 GB når du befinner deg i EU-land. Andre operatører med fri data kan på den annen side gi deg hele pakka. Prisen for ekstra data i utlandet ligger på 42,30 kroner per GB.

Om Chilimobil

Chilimobil betegner seg selv som Norges største uavhengige mobilselskap. Det er for øvrig norskeid, og hovedkontoret ligger i Bergen.

Selskapet ble dannet i 2011, og har hele tiden vært fokusert på et lavt prisnivå, De var først ute i Norge med å tilby både Fri data og heldigital eSim-løsning.

Telia X

Nøkkeldata

Data per måned:

100 GB

Pris per måned

549 kr

Taletid per måned

Ubegrenset

Antall tekstmeldinger per måned

Ubegrenset

Antall bildemeldinger per måned

Ubegrenset

Tilgjengelighet i EU/EØS

Ja

Mobilnett

Telia

Bindingstid

Nei

Data rollover

Ja

Konklusjon

Mobilgiganten Telia kommer også med sin variant, Telia X.

Telia har i årevis kjempet mot Telenor om de største markedsandelene, og er utbygger av et av landets to store mobilnett.

Telia X skilter som Chili Fri data med 100 GB i måneden. Tilsvarende reduseres farten til 3 Mmbs når grensen er overskredet. For disse dataene må du betale 549 kroner i måneden.

På plussiden er det at nye kunder har mulighet til å be om å få pengene tilbake dersom de ikke er fornøyd etter to måneder.

Andre ting Telia inkluderer er ID-tyveriforsikring, og Appkjøp-forsikring. Den siste kan du gjøre bruk av dersom barn i husstanden kjøper apper uten foreldrenes samtykke. ID-tyveriforsikring er et stadig mer aktuelt forsikringsprodukt. Det kan imidlertid hende at du allerede har denne gjennom for eksempel kredittkortet.

For bruk i EU/EØS inkluderer dette abonnementet 30 GB med mulighet til å kjøpe ytterligere data for en pris av 4 øre per MB.

happybytes

Happybytes Fri Data

Nøkkeldata

Data per måned:

100 GB

Pris per måned

398 kr

Taletid per måned

Ubegrenset

Antall tekstmeldinger per måned

Ubegrenset

Antall bildemeldinger per måned

Ubegrenset

Tilgjengelighet i EU/EØS

Ja

Mobilnett

Telenor

Bindingstid

Nei

Data rollover

Nei

Konklusjon

Happybytes lanserte seg med brask og bram på mobilmarkedet i 2017. Grunderne Thomas Sandaker og Tronn Åskar Seierstad har laget en profil med lave priser og god kundeservice, samt en klar front mot den dominerende stillingen Telia og Telenor har i markedet.

I juni 2021 innledet de en “priskrig” om det billigste abonnementet på fri data. Den endte foreløpig med at både Happybytes og Chili mobil la seg på 398 kroner.

I Happybytes Fri Data får du imidlertid 108 GB før hastigheten strupes til 3 Mbps, mot de sedvanlige 100 GB fra Chili mobil. Slik sett kan man si at førstnevnte er litt billigere

På den annen siden tilbyr Happybytes ennå ikke data-sim eller tvilling-sim.

Når det gjelder utland får du med deg 24 GB hvis du holder deg innenfor EU/EØS-området. Pris for ekstra GB er det samme som hos Chili mobil: 42,30 kroner per GB.

talkmore

Talkmore ubegrenset

Nøkkeldata

Data per måned:

100 GB

Pris per måned

499, 549 og 749 kr

Taletid per måned

Ubegrenset

Antall tekstmeldinger per måned

Ubegrenset

Antall bildemeldinger per måned

Ubegrenset

Tilgjengelighet i EU/EØS

Ja

Mobilnett

Telenor

Bindingstid

Nei

Data rollover

Nei

Konklusjon

Talkmore er heleid av Telenor. De sikter seg i større grad enn moderselskapet inn på prisbevisste kunder. Utover mobilabonnementer tilbyr de også strømavtaler.

For å å ta opp kampen med konkurrenter med fri data, lanserte de sin versjon som altså kalles ubegrenset.

Som med de andre aktørene betyr ubegrenset at du får 100 GB til vanlig hastighet, og at den deretter strupes til 3 Mbps.

Talkmore har imidlertid 3 forskjellige pakker med ubegrenset data. De skiller seg fra hverandre ut fra hvor høy hastighet som hører med:

  • Normal hastighet gi deg 10 Mbps for 499 kroner
  • Rask hastighet gir deg 100 Mbps for 549 kroner
  • Maksimal hastighet gir deg opptil 300 Mbps ved 4G og opptil 1 000 Mbps ved 5G for 749 kroner.

Selskapet anbefaler selv at du tegner deg opp for rask hastighet dersom du ofte strømmer film eller video.

Men det er ikke sikkert du behøver det ettersom den anbefalte hastigheten er 5 Mbps for bruk av Netflix. Vi foreslår at du prøver ut normal hastighet først hvis du velger Talkmore.

Du kan også kjøpe hastighetsreload når du har sprengt grensen på 100 GB og hastigheten etter planen skal reduseres.

En fordel med Talkmore sammenliknet med de som er nevnt over er at du får med deg samtlige 100 GB når du reiser i EU/EØS-land.

Talkmore har egne familiepakker og rabattordninger for brukere under 30 år som godt kan sjekkes ut.

Ice Data frihet

Nøkkeldata

Data per måned:

1000 GB

Pris per måned

449 + 99 kr

Taletid per måned

Ubegrenset

Antall tekstmeldinger per måned

Ubegrenset

Antall bildemeldinger per måned

Ubegrenset

Tilgjengelighet i EU/EØS

Ja

Mobilnett

Ice

Bindingstid

Nei

Data rollover

Ja

Konklusjon

Når vi snakker om fri data må vi også nevne Data Frihet fra Ice. Vi uttrykker oss slik fordi det er litt vanskelig sammenliknbart med de øvrige “fri data” abonnementene.

Du får nemlig tilgang på hele 1 000 GB, men kun hvis du befinner deg på Ices eget mobilnett, Ice+.

Selskapet har lenge, og med myndighetenes velsignelse, jobbet med å bygge ut det tredje store mobilnettet i Norge. De to andre eies og drives av Telenor og Telia. Disse besitter rundt 70 % av privatmarkedet for mobilabonnementer. Ice har 12,4 % og resten er fordelt på mindre aktører.

På bedriftsmarkedet er Telenor og Telia enda mer dominerende.

Ulempen med Data frihet er at mobilnettet til Ice langt fra er ferdig utbygd. I områder det ikke er dekning av Ice, kobles du på Telia-nettet.

Vilkåret for å bruke Data frihet er at du allerede har et abonnement fra Ice på 8 GB eller mer per måned. Da kan du kjøpe Data frihet som en tilleggspakke for 99 kroner.

Hastigheten er 10 Mbps, som reduseres til  64 Kbit/s ved overskridelse av 1 000 GB. Du skal selvfølgelig bruke enormt mye data før det skjer. Hvis du har hytte i et område som dekkes av Ice+ kan du imidlertid dekke hele familiens behov med ett abonnement ved å dele data.

Utenom Data Frihet er abonnementet med mest data fra Ice 30 GB for 449 kroner. Hvis du er mest interessert i Data Frihet, kan du kjøpe pakken på 8 GB for 299 kroner + 99 kroner for tillegget.


telenor

Telenor Next

Nøkkeldata

Data per måned:

100 GB

Pris per måned

549, 599, 799 kr

Taletid per måned

Ubegrenset

Antall tekstmeldinger per måned

Ubegrenset

Antall bildemeldinger per måned

Ubegrenset

Tilgjengelighet i EU/EØS

Ja

Mobilnett

Telenor

Bindingstid

Nei

Data rollover

Nei

Konklusjon

Vi har ventet med den definitivt største aktøren på markedet til slutt. Det statlige selskapet, etterkommeren av det gode gamle televerket, er størst på volum men dessverre ikke best på pris.

De tilbyr tilsvarende pakker på 100 GB per måned før struping, i tre forskjellige hastigheter, akkurat som datterselskapet Talkmore. De har bare litt høyere priser for akkurat det samme.

  • Normal hastighet gi deg 10 Mbps for 549 kroner
  • Rask hastighet gir deg 100 Mbps for 599 kroner
  • Maksimal hastighet gir deg opptil 300 Mbps ved 4G og opptil 1 000 Mbps ved 5G for 799 kroner.

For å få den hastigheten som loves ved 5G må du ha en 5G-mobil. Vi snakker da om nyere modeller. Dessuten må det være 5G-dekning i området du bruker den. Det gjelder foreløpig de store byene, men utbyggingen er i full gang også over resten av landet.

Det er som nevnt slett ikke sikkert du har et stort behov for hastighet utover 10 Mbps. Prøv ut denne hastigheten først før du binder deg til noe mer.

Har du overskredet 100 GB i løpet av en måned, reduseres uansett hastigheten til 3 Mbps.

Da har mulighet til å kjøpe såkalt hastighetsreload som gir deg hastigheten din tilbake. Prisen for hastighetsreload de neste 24 timene er 99 kroner. Ønsker du full hastighet resten av måneden må du betale 499 kroner for det. Det gjelder uansett hvilket av abonnementene du har og hvor mange dager det er igjen til neste måned.

Med Next kan du også ta med deg dine 100 GB når du er på ferie i EU/EØS.

Ellers har Telenor særlige tilbud til familier og til ungdom.


Hva er beste mobilabonnement med fri data?

Når vi ser på prisene over, er det definitivt Chili Mobil og Happybytes som kommer best ut,

Det ser ut som det er de mindre selskapene som er med på å dra prisene nedover, Det er også de som kommer først med nye tilbud, slik Chili data var det med sine Fri data for tre år siden.

Det er også grunn til å spørre hvorfor prisene for tilsvarende abonnementer er så mye dyrere i Norge enn i våre skandinaviske naboland. ‘

Forbrukerrådet, Konkurransetilsynet og Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) har lenge holdt markedet under oppsyn. Den største bekymringen for Konkurransetilsynet er den dominerende stillingen til Telenor. Også forholdet mellom Telenor og Telia (omtalt som duopol) som i stor grad deler markedet mellom seg betegnes som konkurransedempende. .

Både Telenor og Telia tilbyr forøvrig fri data til våre naboland - uten begrensninger.

Svarene fra bransjen er at Norge er mer grisgrendt og det krever mer ressurser å bygge ut gode mobilnett. Det hevdes også at lave priser på fri data vil belaste nettene i større grad.

Myndighetene ved de tre nevnte instansene, samt departementet, vurderer reguleringer og andre midler for å skjerpe konkurransen, Blant annet ser de med blide øyne på utviklingen av et tredje mobilnett.

I mellomtiden er det også mulig å bruke litt forbrukermakt her. Ved å velge andre operatører enn de to store  er det mulig å få lavere priser. Samtidig gir vi klare signaler om hva vi ønsker.

Mobilmarkedet i Norge

Ser vi markedsandeler blant de de forskjellige leverandørene av Mobilabonnementer, fordeler det seg slik.


47.5%
Telenor
36.1%
Telia
9.9%
Ice
6.5%
øvrige

Kilde: nkom.no

De resterende av de 17 selskapene som leverer slike tjenester har en enda mindre markedsandel, og kommer i gruppen “øvrige”, Det er ut fra dette overhode ingen sammenheng mellom størrelse og pris.

Spørsmål og svar om mobilabonnement med fri data

Hvilke selskaper tilbyr fri data?

Per i dag kan du forskjellige varianter med tilnærmet fri data fra de selskapene som er nevnt i denne artikkelen. Det vil si Chili Mobil, Happybytes, Talkmore. Ice, Telenor og Telia.

Hva er fri data?

Fri data betyr ubegrenset antall med GB du kan bruke på mobilen din. De fleste norske abonnementsløsningene vil imidlertid redusere hastighteten betydelig når du har overskredet 100 GB.

Hva er struping?

Struping er det mobilselskapet gjør når de setter ned hastigheten på nettbruken din. Det gjør de for eksempel når du har hatt en databruk over 100 GB i en måned i et abonnement med fri data. Det innebærer at du får et tregere Internett, og du kan få problemer med strømming,

 

Hvor mye data trenger jeg for å strømme?

Det varierer litt ut fra hvilken tjeneste du vil strømme fra, men normalt er det mellom 1 og 2 GB. Bruker du Netflix-appen, holder det med 0,25 GB.

Kan jeg dele data med andre?

Det kan du hvis du får en data-sim eller fra operatøren din.Det er et kort du kan sette inn i andre enheter. Hvis du bruker den i en ruter kan du forsyne hele familien med dine data.

Er det spesielle regler for EU/EØS-området?

Ja. Et EU-vedtak fra 2017 gir deg i stor grad anledning til å ta med deg dataene din til andre EU/EØS.land og bruke dem der. Du skal også kunne ringe og sende meldinger som om du fortsatt var i Norge. Utenfor EU/EØS gjelder spesielle takster og regler.

Rull til toppen