Hopp til innholdet
Espen Jakobsen

Oppdatert 30. april 2023

Trenger du tvilling-SIM, data-SIM eller ekstra-SIM?

SIM-kortet er som kjent det geniale lille kortet som passer så utmerket i det lille rommet i mobilen din. Men det kan også puttes inn i andre mobiler, nettbrett, datamaskiner, modemer eller rutere som har et tilsvarende rom.

Ulempen er at hvis du vil bruke den på andre enheter, må du ta den ut av mobilen, sette den inn et annet sted, og sette den tilbake etter bruk.

Det er dette som kan løses med tvilling- eller data-SIM. De fleste operatører tilbyr det, og det koster ikke så mye ekstra. Men merk at det er noen nyanser i funksjoner og priser fra de forskjellige operatørene.

Les mer her om hva de kan brukes til og hva du har å velge mellom.

tvilling sim, data sim kort

Forskjellige typer SIM-kort

  • Hoved-SIM. Det er første kortet du får fra operatøren, og som er knyttet til abonnementet ditt. Det betyr at du kan ringe, motta samtaler, sende SMS og MMS, samte benytte dataene i abonnementet ditt.
  • Tvilling-SIM. Det er en kopi av hovedkortet som du kan putte inn i en annen mobil. Det skal da fungere på tilsvarende måte.
  • Trilling-SIM. Helt korrekt. Det er enda et tilsvarende kort for deg med tre mobiler. Tilbys av noen operatører.
  • Data-SIM. Det er også knyttet til det samme abonnementet, men egner seg best til å bruke i andre enheter enn mobiler, som nettbrett og datamaskiner..
  • Ekstra-SIM. Dette tilbys av enkelte operatører i steder for tvilling-SIM og data-SIIM, og er nærmest en hybrid av disse.
  • e-SIM. Nye enheter av mobiler, nettbrett og smartklokker kan ha SIM-funksjon innebygd. Du trenger da ikke et eget kort, men kan aktivere den innebygde SIM-funksjonen digitalt. Les mer om eSIM her

Tvilling-SIM – når du bruker to mobiler

Det kan være greit å ha en ekstra mobil. Kjøper du en ny mobil er det dumt bare kaste den gamle hvis den fortsatt fungerer. Du kan ha den liggende i bilen eller på hytta. Du kan også ha en reserve du kan sende med barna hvis de drar et sted.

Den ekstra mobilen blir fungerende ved at du setter inn et tvilling-SIM. Det er altså ikke nødvendig å tegne et eget abonnement for at den skal virke.

Ved bestilling av tvilling-SIM fra operatøren, får du tilsendt en kopi av hoved-SIM-kortet. Den putter du bare inn i ekstra-telefonen. Du slipper dermed å ta det originale SIM-kortet ut, inn og tilbake igjen.

Derfra ringer du og mottar anrop på samme måte som din vanlige mobil. Du kan sende og ta imot meldinger og du bruker av den samme datakvoten.Noen operatører kan imidlertid stenge for databruk fra tvilling-SIM.

All bruk belastes altså samme abonnement, og kommer altså på samme faktura. Det gjør det enklere å holde styr på bruken.

Er begge telefonene slått på, ringer de da også på samme tid. Du velger selv hvilken du vil svare på.

Det samme gjelder SMS. Noen operatører har lagt inn valgmuligheten til bare å motta disse meldingene kun på hovedkortet.

Sending av bilder, MMS, har vist seg litt problematisk med tvilling-SIM. Det fungerer derfor ikke for alle abonnementer.

Når du ringer og tekster med tvilling-SIM vil det være ditt vanlige nummer som synes. Det er imidlertid et underliggende originalnummer som viderekobles automatisk. Ved sending av MMS eller oppkall fra utlandet vil originalnummeret til tvilling-SIM-kortet vises. Hvis noen prøver å ringe opp dette, vil de høre en talebeskjed som gjengir ditt egentlige nummer.

Merk at du er nødt til å ha et mobilabonnement. Du får ikke tvilling-SIM hvis du kun bruker kontant-kort.

Finn billigste mobilabonnement

Tvilling-SIM og nettbrett

Nettbrett som iPad og tilsvarende kan også brukes med telefoni. I prinsippet skal det da fungere med en tvilling-SIM. Men vær oppmerksom på at disse kortene er utviklet spesielt med tanke på bruk i mobiltelefoner.

Når det gjelder nettbrett uten telefonegenskaper anbefales data-SIM i stedet for tvilling-SIM. Det er erfaringer for at hoved-SIM-kortet fungerer dårligere når du samtidig har en tvilling-SIM liggende i nettbrettet.

Data-SIM til storbrukeren

En data-SIM er til forveksling lik en tvilling-SIM, men er altså bedre tilpasset andre enheter enn mobiltelefoner. De er ikke tenkt å brukes til anrop eller sending av meldinger (men enkelte kan det også), men å bruke av datakvoten.

Det er praktisk hvis du trenger Internett-tilgangen på laptopen eller nettbrettet på steder uten wifi-dekning eller andre alternativer.

Du kan også putte kortet i ruteren på hytta og sørge for data til hele familien. (Da bør du ha et abonnement med fri eller ubegrenset data for å dekke behovet).

Du kan også bruke dataene på to enheter samtidig, som at ungene strømmer film på iPaden mens du surfer som normalt på mobilen din.

Alt dette gjør du innenfor samme abonnement og samme faktura.

Bedriftsabonnement? Få tilbud på firmatelefon her

Tilbydere og aktuelle priser

  • Chili Mobil: Chili tar et oppstartsgebyr på 99 kroner, og et månedlig tillegg på 39 kroner i abonnementet for både tvilling-SIM og data-SIM
  • Telia :Hos Telia må du betale et etableringsgebyr på 50 kroner, deretter 30 kroner per måned per kort. Du kan ha opptil fem kort på et abonnement.
  • Telenor: På Telenor koster det 69 kroner i måneden med tvilling-SIM, 49 kroner i måneden med data-SIM på ordinært abonnement og 99 kroner med data-SIM dersom du har Next-abonnement.
  • Ice: Tvilling-SIM koster 39 kroner i måneden og data-SIM 29 kroner ekstra i måneden. Det er ikke etableringsgebyr for noen av tjenestene.
  •  MyCall: MyCall tilbyr kun ekstra-SIM. Det koster ingenting ekstra, uten etableringsavgift og uten månedsavgift.
  • OneCall: OneCall har ekstra-SIM til en kostnad på 29 kroner per måned. Du kan ha opptil 3 SIM-kort per abonnement, og de tar ikke etableringsgebyr. Du kan også få e-SIM til samme pris som ekstra-SIM
  • Xplora Mobil: Oppgir ikke om de tilbyr tvilling-SIM eller data-SIM på nettsiden sin.
  • Saga Mobil: Oppgir ikke om de tilbyr tvilling-SIM eller data-SIM på nettsiden sin.
  • Talkmore: På Talkmore betaler du 99 kroner for SIM-kortet, deretter 29 kroner i måneden, uavhengig om det er tvilling-SIM eller data-SIM.
  • Happybytes: Tvilling- og data-SIM kan fås som tilleggstjeneste i abonnementene Flex og Happybytes 8GB. Sim-kortene koster 30 kroner, og det er ingen påfølgende månedsavgift.
  • Talkmore: Tvilling-SIM eller data-SIM koster 29 kroner i måneden, og nytt SIM-kort koster 99 kroner.
  • Fjordkraft Mobil: Tvilling-SIM har et etableringsgebyr på 99 kroner og en månedlig kostnad på 29 kroner. Data-SIM er gratis å etablere, men koster 29 kroner per måned.

Ofte stilte spørsmål om tvilling-SIM og data-SIM

Hva er tvilling-SIM?

Tvilling-SIM er et ekstra sim-kort du kan putte inn i en annen mobil.

Hva er fordelene med tvilling-SIM?

Dersom du har en ekstra telefon du bruker av og til eller sender med barna, trenger du ikke et eget SIM-kort til denne.

Kan jeg sende MMS med tvilling-SIM?

Normalt er det ikke mulig ´sende MMS med tvilling-SIM.

Hva er data-SIM?

Data-SIM er et kort du kan putte inn i andre enheter enn telefonen, og bruke av datakvoten i mobilabonnementet.

Hva er fordelene med data-SIM?

Med data-SIM kan du koble deg til Internett der det ikke er wifi.

Hva er e-SIM?

e-SIM er innebygd i enheten. Det betyr at du ikke trenger et eget kort.

I denne guiden
Sammenlign mobilabonnement
Finn beste mobilabonnement