Hopp til innholdet
Espen Jakobsen

Oppdatert 15. april 2024

Smart mobilbruk i ferien

Smart mobilbruk i ferien

Sommerferien er rett rundt hjørnet og for mange står en etterlengtet ferie for tur, og mobilen skal sannsynligvis også være med.

Men husk det er ferie også for mobilen. Alt som måtte ha med jobb å gjøre og andre potensielle stressfaktorer bør settes i hvilemodus. I ferien er den kun til rekreasjonelle formål og tilrettelegger for praktiske gjøremål relatert til dette..

Men som du pakker kofferten, må også mobilen forberedes og klargjøres. Ikke minst må man kjenne prislister og andre ting som har med mobil å gjøre under en fremmed himmel.

Her får du litt informasjon om hvordan du kan bruke mobilen på den smarteste måten i løpet av ferien din.

Sjekk ut mobilabonnement som tilbyr fri data og fri tale i utlandet

Bruk mobilen som hjemme når du befinner deg i Europa

Hvis du ikke har fått med deg: Du kan bruke mobilen på samme måte og til de samme prisene i andre land i EU eller EØS som når du er i Norge.

Det gjelder fri tale, fri bruk av SMS og MMS og den samme mengden av data som abonnementet ditt ellers er utstyrt med.

Det er et EU-direktiv fra 2017 som ligger til grunn for dette, og som alle operatører må rette seg etter. (Hvis operatøren din har fått deg til å tro at dette er et unikt tilbud, er det altså ikke det). 

Roam like home, som det også heter.

Bemerk at dette ikke gjelder når du ringer fra Norge til et EU- eller EØS-land. Da brukes operatørens utenlandspriser. 

Husk også at hele Europa ikke er medlem i EU. Vær spesielt oppmerksom på at roam like home ikke gjelder disse landene eller områdene: Færøyene, Monaco, Jersey, Guernsey, Andorra og San Marino.

På den annen side inngår disse stedene også i roaming-avtalen: Fransk Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, La Desirade, La Reunion, Les Saintes, Marie-Galante, Martinique, Mayotte, Saint Barthelemy, San Marino, Storbritannia og St.Martin (FR).

Sammenligning av alle mobilabonnement i Norge

Sjekk utenlandsprisene utenfor EU/EØS

Skal du lenger av gårde, bør du undersøke prisene på forhånd. Her varierer det nemlig svært mye fra leverandør til leverandør, og i forhold til hvilket eller hvilke land det er snakk om.

Undersøk prisene for tale, sending av MMS og SMS og for ekstra datapakker.

Det bør faktisk være snakk om å skifte mobilabonnement hvis du ser store differanser mellom hva som tilbys.

Les velkomstmeldingen

Når du ankommer et nytt land og kobles til en annen operatør. vil du få en velkomstmelding. I denne kan du blant annet kan se hvilke priser som gjelder.

Det kan være at det er mye stress der og da med å finne bagasje og ordne transport, men ta deg tid til å studere denne meldingen når du har kommet fram til hotellet.

Bruk datakontroll

For å unngå overforbruk og store mobilregninger, har du noen hjelpemidler til å holde oversikten med forbruket ditt.

Operativsystemene til iPhone og android-telefoner har egne innstillinger for dette.

I tillegg vil mange mobilabonnement-leverandører ha egne apper som holder oversikt og varsler deg når databruken overskrider en definert grense. Noen opererer også med dagskvoter, hvor du selv aktivt må bestille mer når du har brukt den opp.

Bruk wifi når du kan ….

Det er ingen grunn til å bruke dine egne datapakker når du har en utmerket wifi-tilgang på hotellet du bor. 

Da strømmer, spiller eller surfer du av hjertens lyst – helt fritt. Du kan også sjekke opp informasjon du vil ha bruk for når du beveger deg ut av hotellet og utenfor wifi-rekkevidde.

—men vær forsiktig

Derimot bør du være tilbakeholden med å koble deg til åpne nettverk. Det er ikke alltid at de er godt nok sikret.

Her kan det sitte hackere å vente på at du skriver inn passordet ditt. Mange har fått infisert mobilen og andre enheter med malware på denne måten. I verste fall kan du også utsettes for ID-tyveri.

Er du ikke 100 % trygg på det aktuelle nettverket, bør du benytte dine egne data i abonnementet.

Last ned for bruk off-line

Det kan du også gjøre før du reiser, 

Finn ut hvilke filmer eller serier du vil se, musikk du vil høre eller bøker du vil lese på forhånd. Last dem ned på mobilen eller andre enheter du har med deg.

Da slipper du å bruke utenlandsdata eller benytte usikrede nettverk. 

Vær oppmerksom på at du også kan laste ned kart og annen turistinformasjon. Nedlasting av kart er ellers noe som krever en del data, og er greit å gjøre på forhånd. Det samme kan du gjøre med informasjon om severdigheter og spisesteder fra for eksempel Tripadvisor.

Kjøp lokale SIM-kort

Hvis du skal være der en stund, kan du også vurdere å kjøpe lokale SIM-kort. Det er betydelige rimeligere. Datapakker i utlandet er som regel billigere de fleste andre steder enn i Norge.

Noen steder selger de SIM-kort på flyplassen.

Vær også klar over at dersom du oppholder deg lenger enn fire måneder i et EU/EØS-land gjelder ikke lenger roam like home. Du vil måtte betale blant annet for å ringe hjem. I slike situasjoner kan det  være fordelaktig med et lokalt SIM-kort.

Vurder mobilforsikring

Sjekk om du har forsikring som dekker tap av mobiltelefon. 

Reiseforsikringen gjelder selvfølgelig i en del situasjoner, men det er også en utvidet forsikring du kan tegne hos leverandøren av mobilabonnementet eller andre.

Den beskytter mot tyveri, knust skjerm og andre ødeleggelser, og du kan få en erstatningstelefon under reisen.

Slå av roaming på fly og i internasjonalt farvann

Bruker du mobil på fly er det ingen roam like home. Det er vesentlig høyere priser enn normalt. Kan du unngå det. bør du vente med mobilbruk til du har landet.

Det samme gjelder skip og på offshore-områder. Dette inkluderer de populære fergene til København og Kiel.

Spar på batteriet

Kanskje drar du til steder eller på utflukter med begrensede lademuligheter.

Da kan det være greit å ha en oversikt over de appene som forbruker mest data. Du kan også slette apper som ikke er i bruk og bare tar opp plass.

Du ser hvilke apper som stjeler mye strøm ved å gå inn på innstillinger, batteri og batteribruk.

En løsning er å anskaffe seg en powerbank du kan ha med på turen. Den kan du også bruke til å lade opp andre enheter.

Ofte stilte spørsmål om mobilbruk i ferien

Hva er roam like home?

Roam like home er en avtale mellom EU og EØS-land om at mobilabonnementene skal gjelde som hjemme. Du får altså de samme prisene når du er ute og reiser i disse landene.

Hvilke land inngår i roam like home?

Alle EU/EØS-landene samt Storbritannia.

Det vil si:
Belgia, Bulgaria, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros (den sørlige delen), Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Nord-Irland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Skottland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike og Wales.

Er det mulig å kjøpe lokale SIM-kort?

Ja, det er det, og det kan noen ganger lønne seg. Spesielt ved lengre opphold i et bestemt land.

Trenger jeg mobilforsikring?

Sjekk hva som er inkludert i reiseforsikringen og se om du har ytterligere behov. En egen mobilforsikring kan også dekke knust skjerm og gi mulighet for erstatningstelefon.

I denne guiden
Sammenlign mobilabonnement
Finn beste mobilabonnement